Valet 2014 - Resultat

Valet 2014

Valet 2014

Nu är riksdagsvalet slut och resultatet blev enligt bilden.

Frågan är nu hur fortsättningen blir. Det är mycket oklart hur saker och ting kommer att bli. Kommer Stefan Löfven bli statsminister? Kommer han lyckas skapa en regering? Vilka kommer ingå i den? Kommer Sverigedemokraterna att få mycket mer makt än tidigare? Vad är detta med nyval som det viskas om? Frågorna är många. Svaren ofta otydliga. Vi ska försöka göra saker och ting lite klarare här.

Det som ingen kan ha missat är att Socialdemokraterna (S) tillsammans med Miljöpartiet (MP) och Vänsterpartiet (VP) vann valet över Alliansen. Inte heller kan man ha missat Sverigedemokraternas (SD) stora ökning. De här partierna var glada medan Alliansen var ledsna.

Det första som hände efter valet var att S:s partiledare Stefan Löfven berättade för alla att MP och S skulle samarbeta och skapa en regering. Han berättade också för VP:s partiledare Jonas Sjöstedt att VP inte kommer att vara med i regeringsbildandet. I och med detta är Alliansen större än MP och S vilket gör att ett regeringsbildande enbart med dem borde vara uteslutet. Det finns dock någonting som kallas ”stödparti”. Det går att förklara enkelt med att partiet i fråga rösta med regeringen i frågor, utan att vara med i själva regeringen. Man kan givetvis då ställa krav för att regeringen ska få ens röst. Frågan är om VP är intresserade av detta. Stefan Löfven manar dock på Centerpartiet (C) och Folkpartiet (FP) om att samarbeta med honom, genom att vara just ett så kallat stödparti. I detta nu har C och FP flera gånger uteslutit ett sådant samarbete.
Alternativen är dock få för Löfven och S. De behöver samarbeta med någon för att kunna ha en fungerande regering. SD har de, precis som alla andra partier i riksdagen, uteslutit samarbete med. SD med sina nästan 13 % kan för övrigt göra stor skada om de så önskar. Och det är här som pratet om nyval, eller extraval som det egentligen heter, kommer fram. Det är nämligen så att något av det första som Löfven ska göra är att presentera en budget. Denna budget ska sedan riksdagen rösta om. Man kan rösta för, mot eller lägga ned sina röster. Det är dock inte enbart S + MP som kommer presentera en budget, utan det kan vilket parti i riksdagen som vill det göra. Alliansen kommer att släppa en budget exempelvis, SD likaså. Man röstar för, mot eller lägger ned sina röster på alla förslag som kommer upp. SD förstår att deras förslag kommer bli nedröstat. Om de sedan väljer att rösta för Alliansens budget kommer den budgeten att ha mer för-röster än budgeten S + MP presenteras. På det viset skapas troligtvis ett nyval.

Det är mycket som är oklart ännu. Och ordet ”ansvar” slängs hej vilt från parti till parti. VP tycker det är oansvarigt av S att utesluta dem ur regeringsbildandet, S uppmanar C och FP att ta ansvar och se bortom blockpolitiken så att SD inte får någon makt, Alliansen tycker Ss + MPs krav på samarbete är oansvarigt eftersom de sagt att samarbete är uteslutet sedan valkampanjen startade och SD tycker att hela riksdagen, alla tidningar i Sverige samt de 87 % som inte rösta på dem är oansvariga.

Hur det blir återstår att se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *