Vad protesterar de egentligen emot i Kiev, Ukraina?

I dessa tider, då nyheter om våld och död från jordens alla hörn följer efter varandra, är det inte alltid lätt att hänga med. Just när man tyckte man började förstå Egyptens händelser började det bli riktigt komplicerat i Syrien samtidigt som våldsamheter i Thailands huvudstad Bangkok åter igen satte igång.

Jag fann mig själv en kväll framför nyheterna som visade oroligheter mellan protestanter och poliser. Jag hade inte lyssnat så noga och förutsatte att det var i Bangkok, Thailand. Tills jag såg snön på marken. Jag höjde volymen och fick höra att det handlade om Ukrainas huvudstad Kiev. Sedan bytte nyhetssändningen ämne och vi var åter i Syrien där jag kände mig ”hemma”.

Så jag kände mig tvungen att se över detta. Jag, som ändå tycker mig ha en relativt bra koll på vad som händer i världen, hade på något sätt helt missat vad som pågick i Kiev. Är det någon mer än jag som behöver en, om än väldigt okomplicerad, genomgång om vad protesterna vill och/eller inte vill i Kiev så kommer det här:

Den 21 november valde den ukrainska regeringen bort ett handelsavtal med EU. Istället kommer de med stor sannolikhet att fortsätta samarbetet med Ryssland. Det är i grund och botten detta som folket saknar samtycke om.

Många menar på att protesterna är långt mer djupgående än det här. Nog för att det är ett vägskäl för Ukraina – att välja samarbete med EU eller Ryssland, men det finns större anledningar än enbart detta. Experter inom området diskuterar om detta människouppror inte kan klassas som protester längre, utan borde klassas som en revolution. Med tanke på att kraven som protestanterna ställer, som bland annat är presidentens avgång, inte längre enbart handlar om handelsavtal är denna diskussion rimlig. Det finns djupa historiska aspekter att tänka över för att förstå bättre.

Som mest protesterade den första december 400 000 – 800 000 människor i Kiev. Med 3 miljoner invånare i staden är detta skyhöga siffror. Hittills har fyra människor mist livet under protesterna, alla under de senaste få dygnen. Alla har varit protestanter. Hur det har gått till är oklart, men många menar på att poliser använd skarpa skott. Många har också skadats. Detta är en farlig eskalering. Hur det hela utvecklas kan man bara sia om.

demonstration_kiev

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *