Vad är sökmotoroptimering?

Jag har tidigare skrivit om hur ”SEO-branschen” expanderar och hur många nya bolag startas och hur efterfrågan på duktiga SEO-tekniker ökar. För er som undrar vad SEO är och vad det handlar om så tänkte jag ge en kort beskrivning här på bloggen.

Sökmotoroptimering – Ett långt och svårläst ord först och främst. Men vad är sökmotoroptimering egentligen och vad är det som gör det så viktigt? Vare sig du har ett litet företag eller siktar på att jobba som marknadsförare så är sökmotoroptimering ett måste.

Sökmotoroptimering är den svenska översättningen av det engelska Search Engine Optimization, som ofta förkortas SEO. I grund och botten innebär det att förbättringar och marknadsföring av din webbplats kan få fler besökare att skickas vidare till dig genom sökmotorer.

Det du vill få ut av att optimera en webbplats är att den ska rankas högre på exempelvis Google och Yahoo. Du vill ju att din sajt ska dyka upp så högt som möjligt, för hur ofta brukar du gå till andra sidan på Google?

Om du till exempel äger en bokhandel i Borås så vill du att folk också ska hitta din webbsajt. Dina potentiella kunder kommer att söka på ”bokhandel i Borås”. Du gör om upplägget och texten av din webbplats så att de olika sökmotorerna kan förstå och navigera sig runt enkelt och snabbt.

Kostnaden

Det är gratis. Helt och hållet. Det finns inte någon som du måste betala för att din webbsajt ska komma på första sidan. Det enda du behöver är att se till att sökmotorer kan navigera på dina sidor och förstå vad det är det handlar om. Som i exemplet ovan – om bokhandeln är optimerad så skulle Google förstå att den handlar om en bokhandel i Borås och därmed rankas högt.

Nyckelorden är grunden

Nu när vi har gått igenom vad sökmotoroptimering är, är det dags att gå in på hur man använder det. Grunden ligger i nyckelorden, eller sökorden. Det är helt enkelt de ord som någon skriver in i en sökmotor. Beroende på hur sökningen formuleras så kommer det också att bli olika resultat. T.ex. så kommer ”bokhandel i Borås” och ”Borås bokhandlare” få lite olika resultatlistor. Det ultimata är då såklart att ranka högt på båda genom att ha dessa sökfraser utsatta på din sajt.

Glöm inte människan

Det kan låta som att resultatet borde bli en webbsajt som inte alls är anpassad för människor. Det är också ett misstag som många begår. En sajt där ”bokhandel Borås” upprepas gång på gång och är den enda texten som finns kommer inte att rankas högt alls. Dagens sökmotorer är för smarta för det. Det bästa är att göra en webbplats som är så användarvänlig för människor som möjligt och att nyckelorden dyker upp på ett naturligt sätt. Din webbsajt bör vara både användarvänlig och sökmotorvänlig, och att kombinera de två är inte så svårt som det låter. Att anpassa webbplatsen och att få så många som möjligt att göra det du vill brukar kallas för konverteringsoptimering.

Låt dig inte avskräckas av sökmotorer utan gör dem till vänner och de kommer att ge dig och ditt företag stor skjuts framåt. För mer läsning inom detta område rekommenderar jag NOGA Sökmotoroptimering.

sokning_google

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *