Världens längsta ortsnamn

Tre saker du inte visste om Nya Zeeland

Vill man fly så långt bort från Sverige är Nya Zeeland inte ett dumt val – önationen ligger i princip exakt på andra sidan jordklotet, så långt bort man kan komma. Nya Zeeland är också drömresmålet för många svenskar – kanske just därför? För den som är sugen på att resa dit följer här i alla fall lite fakta som kan vara bra (eller ja, åtminstone kul) att känna till om landet.

Holländarna var först – nästan

Nya Zeeland upptäcktes av den holländske upptäcksresan Abel Tasman (som även gett namn åt Tasmanien) år 1642. Ögruppen fick först namnet Staaten Landt, men döptes senare om till Nieuw Zeeland, efter provinsen Zeeland i Nederländerna. Nu ska man dock i ärlighetens namn säga att Abel Tasman inte alls var den förste att upptäcka Nya Zeeland. Maorierna hade redan en sisådär 500 år tidigare invandrat från Polynesien, alltså långt innan någon västerlänning ens var i närheten. Värt att veta om den holländska provinsen Zeeland är annars att den till stora delar ligger under havsnivån, och att dess provinsvapen föreställer ett badande lejon.

Världens längsta ortsnamn

På Nordöns östkust, strax söder om staden Porangahau, finns platsen med världens längsta namn – det 305 meter höga berget som på maori heter Taumata¬-whakatangihanga-¬koauau-¬o-¬tamatea-¬turi-¬pukakapiki-¬maunga-¬horo-¬nuku-pokai-¬whenua-¬kitanatahu. För det mesta kallas berget dock bara Taumata, av förklarliga skäl. Det 85 bokstäver långa namnet har utsetts till världens längsta av Guiness Rekordbok, och översatt till svenska betyder det ungefär: ”Toppen där Tamatea, mannen med stora knän, bergsbestigaren, den kringresande landätaren, spelade näsflöjt för sin älskade”. Det finns till och med varianter av bergets namn som är längre, men detta är den mest vedertagna. Enligt den maoriska legenden var Tamatea en berömd upptäcksresande som utforskade stora delar av Nya Zeeland. Hur duktig han var på näsflöjt förtäljer dock inte historien.

Minister of the Rings

Att en av tidernas största filmsuccéer, Sagan om Ringen, spelades in på Nya Zeeland, är nog känt för de flesta. Filmerna spelades in på olika platser runt om på både Nordön och Sydön mellan 1999 och 2004 och skapade en enorm hype kring Nya Zeeland. Och för att kunna rida så mycket som möjligt på vågen utsåg labour-regeringen 2001 en särskild Sagan om Ringen-minister; Pete Hodgson, ansvarig minister för näringslivsfrågor, skulle se till att landet tjänade så mycket pengar som möjligt på filmerna. Och han lyckades ganska bra – tack vare bl.a. ökad turism beräknas Frodo, Gandalf och alla andra ha pumpat in runt 200 miljoner dollar i landets ekonomi. Inte illa jobbat för en hop dvärgar, alver och hober.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *