Ta husbygget med ro

Att bygga nytt hus är inte alltid lätt. Det kanske inte många tror i för sig. Men många tar sig vatten över huvudet och satsar, trots att de inte är kunniga nog att klara av det. Du kanske borde anlita professionella byggare, det är inte fy skam!

Vill du dock bygga ditt egna hus så är det en del saker du behöver tänka på.

För det första. Ha alltid koll på din ekonomi. Noga. Det är inte kul när det drar ifrån och du inte har råd egentligen, utan får ta mer lån än du från början hade tänkt. Räkna ut exakt hur mycket du har råd med, och räkna utifrån det. Slutsumman slutar alltid på mer än man tänkt från början, så ha en del extra att plocka fram om det behövs.

Spontanitet i husbygge slutar aldrig väl

När det är dags att välja tomt bör du tänka långsiktigt. Var ser du dig själv om 5-10 år? När du väl köpt tomt och byggt hus så står det där, det går inte att flytta på hux flux. Spontanitet i husbygge brukar aldrig sluta väl. Samma sak gäller inredning och trender. Det är mycket som kommer och går. Försök att inte lägga in för mycket trender i grunden av bygget. Om några år kanske ni tycker det är hysteriskt fult. Sätt trender och mode i sådant som går att byta ut, som kuddar, tavlor och andra detaljer, inte kakel eller fönster.

Fuska inte med det viktiga. När det gäller isolering är det viktigt att ha bra material i huset från början. Ni kanske sparar många slantar på att ta det lite billigare alternativen, men det varar kortsiktigt. I slutändan blir det mycket dyrare, när ni måste byta ut allting. Det vill säga om ni inte har fått fuktskador då.

Uppvärmning av huset

Vilken slags uppvärmning vill du satsa på? Om du föredrar fjärrvärme, är det möjligt att få på din nya ort? Hur mycket kommer bergvärme kosta? Ta reda på detta innan ni bestämmer er. I vilket vädersträck ska huset stå? Gillar du morgonsol eller kvällssol? Det är självklart personligt och olika för olika människor. Men ha koll på detta innan du bestämmer dig.

Kommunens plan

Glöm inte att kolla upp kommunens plan för området du funderar på. Det kan finnas planer som inte alls överstämmer med era. Det är en mardröm att bygga sitt drömhus för att sedan se en stor väg eller någon stor byggnad byggas precis framför.

I slutändan handlar det om kunskap. Läs på, läs på, läs på. Fråga dig runt om du är osäker.

Men är du så pass osäker att du blir orolig så är det antagligen bäst att du anlitar professionell hjälp. Dina val försvinner inte för det, men de förminskas absolut.

Läs om hur Ekeforshus bygger hus – Bygga hus – så bygger vi

bygga_hus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *