syriens_offer

Syriens offer

Inbördeskriget i Syrien är en otroligt komplicerad fråga. När upproret började mot regimen och presidenten Assad var de flesta i västvärlden glada över att ännu ett land drogs med i den arabiska våren. Men det visade sig med tiden inte blåsa över så pass fort som det gjort i andra länder. Visst, Egypten har fortfarande en lång väg att gå till en fungerande demokrati och i andra länder där ledaren störtats så som Libyen är allting inte frid och fröjd ännu. Men ingen hade väl kunnat ana vad som väntade Syrien när protesterna började för cirka tre år sedan. Nu, efter tre år av krig, vet folk i västvärlden inte längre vilka som är ”de goda” och ”de onda” i striderna.

Över 2,5 miljoner människor har fått lämna sina hem i Syrien och är numer flyktingar. Många har kunnat lämna landet, men många är också kvar, fast i stridens hetta. Libanon är ett land som tagit emot fantastiskt många flyktingar. Idag uppskattas antalet syriska flyktingar i Libanon klättra över 1 miljon. För vilket land i världen som helst hade påverkningen varit stor av 1 miljon flyktingar, för Libanon är det overkligt eftersom landet inte är större än Småland och har cirka 5 miljoner invånare.

Inte nog med det, hälften av de syriska flytingarna i Libanon är barn. Många har tappat bort sina familjer och bor ensamma eller med främlingar. Alla går definitivt inte i skolan. Många var inte födda innan stridigheterna började. Är de gamla nog arbetar de illigalt för att försörja sig själva och kanske sina syskon och familjer.

Det ser inte bra ut, och fler och fler syrier flyr till Libanon.

April 2012 – 18,000 flyktingar
April 2013 – 356,000 flyktingar
April 2014 – 1,000,000 flyktingar

Men det är inte bara i Libanon syriska flyktingar väljer att vända sig. I Jordanien finns exempelvis numera ett flyktingläger som blivit landets fjärde största stad.

Antalet syriska flyktingar kommer med dagens trend närma sig 4 miljoner när 2014 går mot sitt slut.

Mars 2011 – 0 flyktingar
Mars 2012 – 23,300 flyktingar
Mars 2013 – 1,132,000 flyktingar
Mars 2014 – 2,600,000 flyktingar

Siffror säger inte mycket i sådana här sammanhang. Det är alldeles för mycket för oss att ta in framför datorn. Men fundera över hur barn påverkas, både psykologiskt och praktiskt, när deras barndom tas ifrån dem. En hel generation riskerar att få skador för livet. Syriens stora offer är barnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *