Svenska skolan fortsätter tappa mark

Idag presenterade Skolverket den internationella PISA – undersökningen som genomförs var tredje år. Men resultatet är inte direkt förvånande. De senaste åren har de svenska elevernas kunskaper drastiskt dalat.

– Sverige förlorar på alla fronter. Det är ett mycket allvarligt läge, resultatet har sjunkit som en sten, säger Eva-Lis som är förbundsordförande i Lärarförbundet.

Krisen för den svenska skolan fortsätter alltså stadigt att öka. Resultatet av PISA visar att svenska elever är i genomsnitt sämre på samliga ämnen som undersöks än de andra OECD-ländernas elever. De är fjärde sämst på läsförståelse, sjunde sämst på naturvetenskap och sjätte sämst på matematik.

PISA, eller Program for International Student Assessment, undersöker 15 åringars kunskaper i tre ämnen – matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Testet genomförs både för de svagaste och högpresterande eleverna i landet, vilket skapar ett trovärdigt och genomsnittligt betyg.

De utbildningsreformer som Utbildningsminister Jonas Björklund infört, så som betyg från sjätte klass och att lärarutbildningen förändrats ska dock inte ha någon påverkan på denna undersökning. I alla fall om man får tro Jan Björklund själv, som kommenterade förväntan på undersökningen för några veckor sedan:

– Min förväntan på den här undersökningen är måttlig. De stora utbildningsreformerna som vi gör nu kommer inte att påverka PISA-undersökningen. Min prognos är att det fortsätter att gå ner eftersom de reformer vi nu gör påverkar först på sikt.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Lärarförbundets förbundsordförande Eva-Lis Sirén håller dock inte med.

– Det är inte sant. Han har suttit längre än någon annan utbildningsminister i modern tid. Tittar man på forskningen så säger den att det går att vända ett skolsystem på sex år. Jan Björklund säger att vi ska vänta 15 år till, men det är inte anständigt, säger Fridolin.

– Det finns länder där det vänder, och Polen är ett sådant land. Där har man inte elitskolor eller segregerande skolor. Där sätter man in kraftfulla åtgärder för att hjälpa de svagaste eleverna, för att det är den verksammaste medicinen. Här var Sverige bäst i världen förut, säger Sirén.

bjorklund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *