Råsaftcentrifug – Årets julklapp

Häromveckan stod det klart. Årets julklapp är en råsaftcentrifug.

En råsaftcentrifug är en hushållsapparat av den hittills lite ovanliga sorten. Man använder den för att få fram råsaften ur frukter, bär, grönsaker och liknande.

Rent tekniskt fungerar råsaftscentrifugen enligt följande: Längst upp på centrifugen finns ett relativt stort hål. Där stoppar man ner frukterna eller bären. Med hjälp av en stav trycker man försiktigt ner frukterna/bären. Detta är både ett hjälpmedel och ett sätt att undvika olyckor. Väl nere i mitten finns roterande knivar som river frukten/bären i mycket, mycket små delar. Delarna slungas sedan ut mot kanterna av en centrifug. Genom små hål i centrifugen åker då saften ut ur behållaren och ner i en annan. Skal och fruktkött rensas bort och hamnar skilt från saften. Det är viktigt att man tar isär delarna när man använt klart råsaftscentrifugen. Diska dem direkt, så slipper fruktköttet stelna och fastna.

De senaste åren har intresset att göra mat från grunden ökat markant. Man vill inte längre, i lika stor utsträckning, köpa färdiglagat mat och sätta in i mikrovågsugnen, utan man vill med hjälp av råvaror göra sin egen rätt. Utöver detta har trender att vara mer hälsosam och att veta vad man äter ökat. Detta skapar en perfekt stämning för en råsaftcentrifug.

Det bästa med en årets julklapp är att du själv kan experimentera. Testa dig fram till vad du gillar bäst. Använd inte bara frukter och bär, utan ta gärna med kryddor och rotfrukter. Varför inte ingefära eller tabasco? Glöm inte att fruktköttet inte behöver slängas. Man kan äta det som det är eller använda det till andra matlagningar, exempelvis grytor och soppor.

rasaftcentrifug

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *