OS Sotji

På fredag är det invigs de Olympiska Vinterspelen i Sotji, Ryssland. Det har länge kallats det största Vinter-OS någonsin, och kostar därefter. Notan för hela spektaklet är för tillfället uppe i 330 miljarder svenska kronor, men den kan givetvis bli högre. Med tanke på att den näst dyraste vinter-OS, som hölls i Nagano, Japan 1998, kostade 82,5 miljarder svenska kronor är skillnaden anmärkningsvärd.

Korruption och mutor i Ryssland

En av anledningarna, och den största av dem, till att det har blivit så dyrt för Ryssland att hålla detta vinter-OS är all korruption landet slåss med. Sedan Putin kom till makten 2000 har korruptionen ökat drastiskt. Den ryska tankesmedjan Indem visade för två år sedan statistik att korruptionen i Ryssland motsvarar cirka 25 % av landets BNP, alltså ungefär 300 miljarder dollar, nästan 2000 miljarder svenska kronor.

Men med så mycket pengar lagda på ett enda mästerskap kan man tycka att pengar borde finnas till de som har rätt till dem, med eller utan korruption. Men så är inte fallet när det gäller byggarbetares löner. Sotji är en stad som byggts upp något enormt inför OS. Staden har med otroligt många ryska arbetare och minst 100 000 gästarbetare förvandlats från en liten rysk stad till en stad i kapacitet att hålla ett vinter-OS. Tyvärr har mycket gått riktigt fel i processen. Löner har för många helt uteblivit och arbetare har därmed utnyttjats systematiskt för att bygget ska hinnas klart. Korruptionen lyser igenom. Poliser misshandlar arbetare på fruktansvärda sätt, enbart för att de ifrågasätter den obetalda lönen. Poliserna verkar dessutom agera på uppdrag av byggarbetarnas arbetsgivare.

Korruption och mutor i den Internationella Olympiska kommittén

Inte nog med att mutor och korruption flyger hej villt i Ryssland och inom deras förberedelser inför OS, rapporter om korruption när valet av land och stad som skulle hålla OS 2014 har kommit fram. Det hela handlar om en man vid namn Gafur Rakhimov. Affärsmannen, eller drogmafioson beroende på hur man vill se det, har stora kontakter i asiatiska länder, bland annat som vice ordförande i asiatiska olympiska rådet samt ordförande i asiatiska boxningsförbundet. USA listar honom som nyckelpersonen inom den asiatiska droghandeln, och en av de fem mest inflytelserika människorna inom den internationella droghandeln. Ryska journalister menar att mutor delats ut för att få fler röster på Sotji. Och även om Österrike samt Sydkorea var favoriter till att hålla vinter-OS 2014 vann Ryssland. Putin vill inte kommentera ärendet, men Gafurs egna talesperson menar att han absolut hade en enormt stor roll i valet av OS 2014. Att några pengar delades ut kommenterar han dock enbart med: ”det behövdes inte”.

Annan kritik mot Sotji och Ryssland

OS i Sotji har fått kritik för mycket annat också. Bland annat massavlivning av djur i Sotji, samt infångande av späckhuggare, sina anti gay-lagar, sitt hårda förbud mot protester samt sin politik överhuvudtaget. Även om politik och idrott på många sätt bör hållas isär, gäller inte det alltid. De Olympiska Spelen har sin grund i fred och mänskliga rättigheter. Det betyder att människor bör slippa diskrimineras på grund av ras, kön, religion eller politiska åsikter. Man kan då tycka att misshandel istället för lön för hårt arbetande människor är fel.

I framtiden kanske OS bör tilldelas länder och städer där dessa Olympiska ståndpunkter hålls bättre, och inte bara där de ekonomiska musklerna spänns hårdast.

os_sotji

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *