malaysiaflight

Mysteriet om Malaysia Flight

Det malaysiska planet som försvann lördagen den 8:e mars, för två veckor sedan, har ännu inte hittats. Inte heller har man någon aning om vad som hänt. Det hela börjar likna ett mysterium. Samtidigt som 43 plan och 40 skepp från många olika länder söker efter planet väntar anhöriga otåligt på svar om vad som hänt deras kära.

Men det är ingen lätt uppgift. Utan resultat på så många dagar har området där man söker ökat gradvis. Nu är sökområdet nästintill 100 000 kvadratkilometer stort. Om man sätter det i perspektiv, och jämför med Sveriges area som är cirka 450 000 kvadratkilometer stort, förstår man att det svårigheterna att hitta något på det stora blå.

Men vad är det som har hänt planet då? Teorierna är många, svaren är få. Otroligt lite har kunnat uteslutas, vilket självklart spär på teorierna ännu mer. Här kommer en presentation av de största möjliga anledningarna till planets försvinnande.

Planet gick sönder fullständigt

Eftersom inget SOS eller någon annan varning gick ut från planet tror många att planets system måste kraschat på ett katastrofalt sätt. Det finns tydliga riktlinjer att följa vid problem med planet. Hade systemen för detta fungerat och planet fått problem borde piloterna genast ropat efter hjälp. Kraschen kan också ha gjort att radarn förstördes.

Radarn stängdes av manuellt

Antingen har piloterna stängt av radarn i hopp om att kunna flyga planet obemärkt, eller så har någon resande med tekniska kunskaper lyckats stänga av den. Om detta stämmer betyder det att det inte var en olycka, utan att någon planerat att göra någonting med planet, istället för att köra det till slutdestinationen.

Piloterna misslyckades att köra planet

Detta är dock inte särskilt troligt och Malaysian Airlines har redan uteslutit det. Piloterna var mycket erfarna och hade flugit dessa plan i många år. Att de plötsligt skulle krascha planet mitt på öppet vatten verkar högst osannolikt. Men konstiga saker har hänt, och alla kan göra misstag. Det har hänt att piloter tar självmord och att ingen annan på plats kan köra planet. Väder kan också ha påverkat piloternas körning.

Terrorism

Teorin om terrorism spreds när det framkom att två iranier rest med stulna pass på planet. Personerna i fråga har identifierats och har tomma kriminella register. De skulle flyga till Europa i önskan om att söka asyl. Det finns dock många oklarheter om dessa personer, då Malaysian Airlines gärna inte delar med sig av information i onödan.

Planet har flugits någon annanstans

Eftersom man inte hittar några spår efter planet på platsen där radarn slutade fungera har spekulationer om att planet flugit vidare spätts på. Därför har också arean man söker på ökats kraftigt. Men med fler och fler dagar av inga resultat kommer teorierna om att planet kan ha landat på annan ort. I så fall kan terrorister lyckats ta planet och landa det på annat ställe. Baserat på bränslet som fanns i planet när radarn slutade fungera kan planet finnas i Indien, Kina, Australien och på många, många andra håll. Det är dock svårt att gömma ett så pass stort plan, och att landa den utan kännedom för allmänheten är inget man gör utan lång planering. Spekulationer om att terrorister tagit planet för användning vid senare tillfälle ökar.

Det finns många saker som är oklara. Om planet kraschat i havet borde rester hittas. Speciellt om radarn förstördes vid nedslaget, då vet man precis var det kraschat. Det finns alltid någonting som flyter och vid ett kraftigt nedslag förstörs ett plan rejält. Slutar ett plan fungera i luften och planet tappar höjd kan dock en pilot försöka landa på vatten. Om planet istället hade exploderat i luften, av exempelvis ett terroristdåd, hade delar av planet strötts ut över havet som strössel på en mjukglass.

Fortsättning följer och våra tankar går till de anhöriga som börjar ge upp hoppet om att någonsin få veta var deras nära och kära kan befinna sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *