Markiser en solig och krispig dag

Nu börjar det bli kallt ute och många krispiga dagar väntar framöver. Solens värme är fantastisk och under vintern väldigt uppskattad. Men ibland är den för varm helt enkelt, speciellt när man sitter inomhus. Då vill man ha skugga. En markis är din bästa vän när det gäller skugga. Ett perfekt solskydd. Den skuggar en hel uteplats, eller en halv om du hellre vill det, men kan också hålla borta solen från att värma upp ett rum mitt på dagen. En bara det, den håller dessutom regn borta från uteplatsen vilket gör att du kan sitta ute även om det regnar en varm sommardag.

En markis kan vara dyr, men det är viktigt att se upp! Många återförsäljare tar hutlöst mycket i överpris. De gör detta därför att många går på det. Forska därför runt bland olika återförsäljare och se vilka som har det bästa priset. Det är inte alls ovanligt att vissa återförsäljare tar dubbla priset än vad andra gör, för exakt samma markis. Den blundern vill man inte upptäcka i efterhand. Tyvärr för storstadsborna är det vanligt att markiser kostar mer för er.

Montera din egen markis

Något annat du får bestämma dig för är om du vill montera markisen själv eller om du vill köpa markisen inklusive montering. Visst kan det låta svårt att montera en markis på en fasad, en i själva verket är det inte speciellt svårt alls. Allt man behöver göra är att skruva upp fästena på fasaden. Det går lite olika till beroende på hur din fasad ser ut och vilket material den består av, men något svårt är det inte. Problemet är i så fall att lyfta upp markisen och hänga fast den på fästena. Det kan vara tungt och du behöver hjälp av minst en person till. Men med 2-3 personer är det inga problem alls.

Olika typer av solskydd

Det finns olika sorters markiser. De ser olika ut, de har olika funktioner och de är gjorda av olika material. Den största skillnaden är manuell markis eller automatisk markis. De fungerar på sättet som de låter. En automatisk markis känner av vädret. Ligger solen på och värmer upp huset så fälls den upp och skyddar och skuggar. Blåser det upp till storm så fälls den in för att inte förstöras. Detta är ett bra sätt att spara energi och elkostnader på. Det kostar lika mycket, ibland mer, att kyla ner ett hus som att värma upp det. Om solen ligger på hela dagen när du är på jobbet så gör markisen ett fantastiskt jobb att kyla ner huset. Ett automatiskt solskydd helt enkelt. En manuell markis vevar du själv ut och in. Det är den vanligaste markisen, trots att den automatiska börjar bli mer och mer populär ju lägre priset för dem sjunker.

Materialet kan också skifta mellan olika markiser. Vissa släpper igenom mer UV-strålar och mer värme än andra, andra är mer vattentåliga. Screenväv och akrylväv är två vanliga material som används.

markiser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *