kingdom_tower

Kingdom Tower kommer att se ner på Burj Khalifa

Det kan låta som en galen lek för oljeshaker, och frågan är inte om det på ett sätt är det. Men byggnadsutveckling går ju självklart framåt och det visar sig tydligt på de nya, fantastiska byggen som du planeras.

I Dubai ligger några av de mest häpnadsväckande och speciella byggnader den här planeten har skådat. Tvistade skyskrapor, svängda byggnader, byggnader med otroliga former och till och med formade öar. Här ligger också världens högsta byggnad. Burj Khalifa tronar med sina 828 och det är faktiskt en rejäl bit ner till den byggnad som ligger på andra plats. Omkring 200 meter behöver vi ta oss nedåt.

Men om Dubai bygger världens högsta skyskrapa så vill inte Saudiarabiens stad Jeddah vara mycket sämre. Därför planeras nu en byggnad som kommer att gå vid namn Kingdom Tower att resas i just den staden. Byggnaden kommer att vara otroliga 1000 meter i höjd, alltså en kilometer upp i luften.

Det finns mycket som måste planeras när en sådan här byggnad ska byggas. För tillfället håller material på att testas som klarar av att hålla en byggnad på plats så högt upp i luften. Och tror ni inte att det är den arkitekt som byggde Burj Khalifa som nu fått uppdraget att sammanställa Kingdom Tower till den byggnad som sticker ut mest i världen. Byggnaden kommer att ha 200 våningar och på 153:e våningen planeras världens högst belägna observationsdäck att ligga. Det kommer bli en vacker utsikt över Röda havet.

Men det finns många svårigheter att klura ut och många utmaningar att ta sig an vid ett sådant här projekt. Att frakta betong och den 80 000 ton stål som behövs för bygget till sådana höga höjder är ett stort problem. Antagligen kommer arbetarna att få göra många av dessa kraftkrävande arbeten nattetid eftersom det blir mycket varmt i Jeddah på dagarna.

Hur Kingdom Tower kommer att se ut är inte bestämt, i alla fall inte offentligt informerat. Men stor förväntan har många människor. Det vi vet är dock att Kingdom Tower kommer att kosta ungefär 1,23 miljarder amerikanska dollar, vilket är helt otroliga siffror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *