eu-valet

Jag vet för lite för att rösta i EU-valet

Nu är det valår igen och tiden går fort och snart är det dags att bestämma vilka som ska styra Sverige igen. Men det är inte alla som ser fram emot det, och definitivt inte alla som är säkra på hur de ska göra. Jag känner många som är osäkra på hur de ska rösta, osäkra på om deras val gör skillnad och osäkra på hur deras val påverkar dem. Är man inte insatt i politik och tycker att det är relativt tråkigt så kanske det är förståeligt? Men är det inte nästan vår skyldighet att vara mer insatta än vad vi är? Det vill säga om vi tycker oss vara för lite insatta för att rösta. Det är inte alla som har den chansen att påverka.

Men politiker som tjafsar i tv-rutan hjälper inte många. Siffror som slängs ut och två stycken finklädda personer som inte alls håller med varandra och avbryter varandra stup i ett. Båda ljuger tydligen, om man ska tro någon av dem, vilket är ganska komiskt.

Men innan det är riksdagsval i Sverige så är det EU-val. Om det är många som är osäkra på hur de ska rösta i riksdagsvalet så är det ännu fler som är osäkra på om de ska rösta överhuvudtaget i EU-valet. Besluten som tas i EU känns alldeles för långt borta för att man ska förstå hur det påverkar oss på landsbygden i Sverige, tänker många. Och det är inte så konstigt. Men den senaste opinionsundersökningen från EU-kommissionen visar att två tredjedelar av svenska folket känner sig som medborgare i den Europeiska Unionen. Samtidigt säger var femte väljare att de med säkerhet kommer att rösta i nästa EU-val. Om man är medborgare i något bör man kanske rösta i dess val?

Detta beror med stor sannolikhet på att man vet för lite. Man är osäker på vad man ska rösta på, och är rädd att man kommer att rösta på något som för med sig mer negativitet än positivitet. Man kan inte chansa och rösta på det man tror är bäst, utan man vill veta med säkerhet att man röstar på de som för politiken man förespråkar.

Men du kommer aldrig att kunna veta allt. Så här kommer några tips till dig som är osäker. Kom fram till de viktigaste frågorna enligt dig. Ta reda på vilket parti som för en politik likt den du hade fört. Rösta på dem i nästa EU-val samt riksdagsval.

Och vet du inte om du hade velat ha 1 % mer eller mindre i skatt så behöver du inte grubbla dig trött på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *