ISON är på väg

Har du missat att en stor sten rusar mot solen? Att den är synlig med blotta ögat?

I september 2012 upptäcktes denna komet, alltså för över ett år sedan. Med största sannolikhet kommer den från Oorts moln, ett extremt stort område i yttersta kanten av vårt solsystem. Området är fullt av bitar av is och grus. Dessa bitar är inte alltid så små som en bit kanske låter att den är, utan ISON är i själva verket en sådan. 5-6 kilometer tvärs över. Den är svagt sammanhållen av is, stoft och grus, vilket gör att när den är tillräckligt nära solen och solens strålar träffar den bildas en svans efter.

Det spännande med ISON är att ingen vet hur den kommer att framträda på himlen. Kometer är nämligen väldigt oförutsägbara. När ISON upptäcktes hyllades den till skyarna som århundradets komet. På senare tid har mer negativa åsikter dock höjts och den visar sig kanske inte bjuda på ett så fantastiskt himlaskådespel som man först trodde. Men nu i dagar har astronomer gett oss lite hopp igen om att utvecklingen pekar på något gott!

Man kan dock inte veta. En komet är ibland nästan levande i sitt sätt att agera. Den kan lysa upp lika starkt som fullmånen (vilket dock är högst otroligt med tanke på erfarenheter från tidigare kometer) eller så brinner den upp när den är som närmast solen. Antagligen kommer den hamna någonstans däremellan.

Låt oss hoppas att den överlever rundningen av solen den 28 november, och att den med ett fantastiskt ljus lyser upp vår natt när den den 26 december passerar som närmast jorden!

ison

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *