Hissar som hjälpmedel

Alla behöver vi ibland lite hjälp i vardagen. Vissa mer än andra. Det finns idag hissar och många fler hjälpmedel tillgängliga för att göra vardagen enklare för de personer med funktionsnedsättning och äldre personer.

En funktionsnedsättning påverkar människors liv på många sätt, vare sig det är något medfött eller resultat av en olycka. Att kunna stanna i hemmet är en stor trygghet men innebär också en del komplikationer och anpassning av bostaden. Det finns bidrag att få för bostadsanpassning, så länge det anses vara för att säkerställa att personen kan nå och hantera de viktigaste sakerna i hemmet.

Det är många människor, särskilt äldre, som klarar av att röra sig fritt så länge marken är jämn men har problem när det kommer till att ta sig upp och ner för trappor. De nöjer sig ofta med att leva sina liv på nedervåningen. Är du trött på att hålla dig på marknivå jämnt och ständigt, finns det en väldigt enkel lösning. En stoltrapphiss går att hitta och anpassa till alla olika sorters trappor. Vare sig det är helt raka trappor eller spiraltrappor. De tar heller inte upp så stor plats och fungerar även att ha i smalare trappuppgångar. Denna typen av hiss blir allt vanligare i bostadshus och utökar valmöjligheten av bostad för våra äldre.

För vissa fungerar det tyvärr inte att stanna hemma. Särskilt boende är då ett alternativ som ger dig en enskild lägenhet med badrum, vardagsrum, sovrum och kök. Fördelen med den här typen av boende är att det ständigt finns personal. Man behöver inte heller oroa sig för rörelseförhinder eller tankar på om det finns en hiss tillgänglig eller inte.

Det finns ytterligare ett alternativ, nämligen korttidsboende. Det är främst för barn och ungdomar men i vissa fall även för vuxna. Korttidsboende finns för att ge anhöriga avlösning och tid för avkoppling men är även en chans för personen i fråga att få miljöombyte, utvecklas och träffa andra med samma funktionshinder.

Tekniska hjälpmedel, som hissar och trapphissar, är en oerhörd tillgång och borde finnas på fler ställen i vårt samhälle. Det ger mer rörelsefrihet till de som behöver och hjälper dem att få ut mer utav sina liv.

Nässjö är en utav de kommuner i Sverige som har tagit till sig detta och satsar på bostadsanpassning, b.l.a. installation av olika sorters hissar. De är också måna om att entréer ska ha ramper och att skapa lättåtkomlighet för alla. Det finns många fler kommuner som visar på samma positiva utveckling. Det gäller bara att fortsätta i denna riktning.

hissar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *