Egyptens diktatur

Resan från diktatur till demokrati är lång. Det är viktigt att komma ihåg det. Den arabiska våren skickade glädje utöver världen när den ena diktatorn efter den andra avsattes. Nu skulle allting ordna sig, och frihet och människliga rättigheter skulle infinna sig. Men vad hände egentligen i t.ex. Egypten. Fick vi se en demokrati födas eller fick vi se en diktatur falla?

Det ena betyder inte att det andra kommer ske automatiskt. Friheten har inte kommit till Egypten än, trots att det gått över två år sedan diktaturen föll. Det har varit val, mer demonstrationer, våld och död och fler ledares fall. Det finns ingen som helst tradition av demokrati i landet, vilket gör att både rädsla och okunnighet skapar stora problem.

Riskerna finns där och i värsta fall kan landet kastas in i en långvarig ny diktatur. Mycket ligger på USA och Europa, att de stöttar och hjälper Egypten nu i deras chans att bygga nytt. Det kommer inte komma någon hjälp från Ryssland eller Kina, det är en sak som är säker, och Iran kommer göra sitt för att förstöra demokratins frammarsch i landet. Det räcker inte att sitta och hålla tummarna.

diktaturegypten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *