Advokat i samtal med klient

Detta gör en advokatbyrå

På en advokatbyrå får du hjälp av advokater i olika rättsärenden. En advokatbyrå består av en rörelse som flera advokater bedriver gemensamt, där delägare behöver vara ledamöter i Sveriges Advokatsamfund. Du tar kontakt med byrån för att anlita dem i olika spörsmål.

Vad gör en advokat?

Alla har ju hört talas om att en advokat arbetar med rätt och fel, med lagar och rätt och med att befinna sig i rättssalen. Om din kunskap om advokatyrket sträcker sig så långt som till filmduken så har du antagligen fått fel intryck i både vad en advokat gör för något under arbetstid och vad det innebär att arbeta som advokat – oavsett om denne arbetar på en advokatbyrå eller inte. En advokat står under tillsyn av advokatsamfundet i Sverige, därför kan inte en advokat göra vad som helst. Dessutom finns någonting som heter god advokatsed som alla advokater i princip är tvungna att följa. Detta ger vissa restriktioner. Anlitar du en advokat från en advokatbyrå kommer du få en utbildad jurist som kan hjälpa dig med de problem du hamnat i. I rättssalen får du någon som företräder dig och som talar för din räkning genom alla de rättsliga och krångliga lagar och regler som gäller.

Jurist eller advokat?

Som skrivet tidigare är den advokat du anlitar på en advokatbyrå utbildad jurist och har titeln advokat. Vem som helst för inte kalla sig advokat utan det är Sveriges advokatsamfund som utnämner advokater till dem som de anser vara passande. Givetvis har de en mall för detta som de följer. Du kan alltså vara säker på att du anlitar någon som studerat länge och fått godkänt av Sveriges advokatsamfund när du anlitar en advokat på en advokatbyrå. Jurist kan dock vem som helst kalla sig, med eller utan en studiehistorik. Att anlita någon som kallar sig för jurist kan därför vara förrädiskt eftersom du inte vet hur pass insatt personen i fråga är.

Kontrollera CV

Enklast är därför alltid att gå tillbaka i historien och titta på vad advokaten eller juristen tidigare har gjort i sitt liv. Har denne haft några arbeten innan, har klienten varit nöjd och verkar det som om personen är erkänt duktigt på sina arbeten? Tänk också på att en advokat eller en jurist inte nödvändigtvis är experter på precis allting. De specificerar sig också, och är insatta i olika delar av Sveriges rättslagar. En advokatbyrå har också en historia i sig.

Läs mer om yrket och få svar på många frågor hos advokatbyrå Zeijersborger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *