EU-valet betyder ofta ett lågt valdeltagande. Så har det varit vid tidigare val och så förväntas årets val också att bli. Men varför är det så? Och vad bör göras för att få till en förändring? Några menar på att det inte alls är konstigt att det ser ut som det gör medan andra tycker att det är märkligt att inte fler röstar.
Många tror att det som sker i EU-parlamentet knappast kan spela någon större roll för oss här i Sverige, speciellt inte för dem som bor på landsbygden. Det känns så långt bort och så avlägset. Men bortsett från rent geografiskt så är helt felaktigt. Ungefär 50 % av alla beslut som tas i varje kommun i Sverige är till följd av ett beslut som redan har tagits i EU-parlamentet. Det är stora siffror och tydligen är det inte många som känner till dem. Vad som beslutas i EU-parlamentet har alltså stor inverkan på vad som gäller i större men också mindre kommuner i Sverige.
Som vi tidigare skrivit om är det många som känner sig osäkra på hur de ska rösta och därför väljer att avstå. Man är helt enkelt inte tillräckligt informerad hur saker och ting beslutas i EU-parlamentet, vad för slags frågor som de olika partierna arbetar med och vad de själva tycker i stora frågor som angår hela Europa. Detta är givetvis inte alltid så lätt att veta, speciellt inte om man är politiskt intresserad endast var fjärde år, under riksdagsvalet, som så många är.
Det finns alltså anledningar till att valdeltagandet är så lågt som det ändå är. Enligt många är detta pinsamt. ”Var och en borde ta sitt ansvar och rösta, det är en plikt och skyldighet som demokratin är uppbyggd på.” Och javisst, hade ingen röstat så hade det inte sett bra ut. Men ska man verkligen rösta om man inte vet alls på vilket parti?
Gör ett test på internet, exempelvis SVTs valkompass. Tänk över dina viktigaste ståndpunkter och hitta dem som tycker lika. Läs på lite om partiernas frågor de drar i hårdast i EU. Eller rösta på de du tänkt rösta på i riksdagsvalet i höst.
Bara du röstar. För om du inte röstar så får andra partier som du kanske definitivt inte sympatiserar med ännu mer makt i EU.