Kaffeplantage

Därför ska du dricka ekologiskt kaffe

Du bör dricka ekologiskt kaffe. Det vill säga om du dricker kaffe överhuvudtaget, annars behöver du inte börja. Det finns många saker vi köper och förtär som bör vara ekologiskt, helst allting såklart. Det finns dock vissa produkter som är viktigare än andra, vissa produkter som man verkligen behöver köpa av den ekologiska typen. Kaffe är en sådan produkt, men varför?

Mängden

En av anledningarna till att vi behöver börja köpa ekologiskt kaffe är på grund av mängden kaffe vi köper och dricker. Att välja ekologisk physalis är naturligtvis bra, men om du inte äter physalis varje dag kommer detta inte att ha någon större positiv effekt. Sverige dricker mest kaffe i världen efter Finland och om allt det kaffe vi drack vore ekologisk skulle det få en stor effekt. Faktum är att varje svensk kaffedrickare i snitt undviker att 19 kilo bekämpningsmedel hamnar i naturen där det absolut inte bör befinna sig. Det blir många kilon om alla svenskar tar sig i kragen och köper ekologiskt kaffe.

Giftigaste bekämpningsmedlet

För det är just de kemiska bekämpningsmedel man vill undvika när man köper ekologiskt kaffe. På kaffeplantager används ofta dessa otroligt starka och giftiga medel. De är ett av det farligaste bekämpningsmedel som finns och det är sedan länge förbjudet i både USA och i EU. Men på kaffeplantage i länder utanför EU och USA används det flitigt för att skapa så mycket kaffe som möjligt. Att frakta hit de kaffebönor som kommer ifrån plantage där detta bekämpningsmedel används är inte olagligt, visst är det konstigt? 70 % av alla kaffeplantage använder dessa medel. Köp ekologiskt kaffe från de 30 % som inte gör det och de kommer att växa.

Arbetarna tar smällen

Ännu mer orättvist blir det när man ser på vilka som tar skada av detta bekämpningsmedel. Eftersom kaffebönor är skyddade av ett skal blir det här som giftet sätter sig. De kaffebönor som du har hemma har alltså inte något gift på sig. Istället får de som plockar bönorna och de som skalar bönorna giftet på sig. Varje år dör många människor av detta, och många fler blir skadade.

Enkelt val

Valet är faktiskt oerhört enkelt. Om du tar in alla parametrar och funderar över om det är värt att byta till ekologiskt kaffe eller fortsätta köpa bekämpningsmedel-kaffe så tror jag att du väljer det förra. Det är inte så mycket dyrare, faktum är att det senare är för billigt. Någon får alltid lida. Köp ekologiskt kaffe, det är du värd och det är alla värda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *